Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2011 01:03 - Какво става с България
Автор: ivanrog Категория: Политика   
Прочетен: 1182 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес чета новини и започвам да се чудя какво става с тази държава (все по често ми идва да кажа територия, но още се надявам, че има държава). Първо Цветанов излиза и заявява, че бюджета на МВР не му стигал, наистина ли и защо му е повече. Не знам ама според мен това е едно министерство, което крещи за реформа. През миналата седмица имах сблъсък с полицаи, които преди 10 години са помогнали на баща ми, за същият проблем(кражба от завод) сега не искат да си мръднат пръста, а само ме съветват да наема повече хора за охрана или да сложа камери. Значи тези същите хора преди 10 години може да лежат по полята и да дебнат крадците, а сега не могат и да дойдат да видят какво става. Не го разбирам, всъщност излъгах, разбирам ги, преди 10 години са имали желание и хъс, сега имат добри заплати и са обезверени, защото никой не им обяснява какви доказателства трябва да събират и как да го направят и съответно като хванат един престъпник, той ведага излиза.
Та пак за МВР, иска ми се да видя как тези хора работят и наистина ни пазят, мисля си, че ако МВР се раздели на местна, общинска и национална полиция нещата ще са по-добре. Всяка една от тях ще има своите функции и задължения, както и своите права:
Примерно общинската, предполагам, че ще е най-многобройната. Тя ще е на подченение на общината, ще се грижи за реда и охраната в дадената община, ще следи за корупция и нарушения на местно ниво. Предполагам, че ще е най-многобройната, защото тя трябва да поеми основните задължения на полицията, а именно да пази обществото. Заплатите, щата и разходите ще се определят от общината, което означава, че един полицай в община Пордим, няма да взима, колкото същият в София или Варна, но и разходите ще са им савсем различни. Само от едно такова разделение на заплати, смятам, че ще се направят огромни икономии, но това е друга тема. Но за да може да стане това, общините трябва да имат пари с които да го направят. Имам идея за това, но малко по-късно.
Вторият вид полиция е местната. Тя е за малките населени места, където примерно общината не е могла да отпусне места за полицай, или пък хората искат да си назначат допълнително. Тази полиция може да има преди всичко охранителни функции и да подпомага другите видове полицаи. Ще се финансира от бюджета на населеното място или пък пряко от хората. Примерно в същата тази община Пордим е село Вълчитрън - известно със златното си съкровище. Това село е с 1000 души, ако общината им осигури 1 полицай, а от селото мислят, че им трябват 3, за останалите 2, хората могат да събират по 1 лв. на месец от човек и ще имат още 2-ма полицаи, които ще обикалят и ще им пазят къщите и нивите.
Третият вид е нациоалната полиция, към нея мисля, че трябва да са и паспортен отдел и КАТ. Основа за нея може да служи ГДБОП, от тук се подразбира и какви ще са главните й функции, да се бори с тежката престъпност, с корупцията във властта, както и с престъпленията в самата структора на полицията. Ще може да разследва по-малко, но по-качествено в пряка връзка със следствието.
И идва момента за финансирането на едно такова разделение, от бюджета на МВР става ясно, че 600 мил. са  за опазване на общественият ред и противодействие на престъпността, останалата част са за Пожарна безопасност, Гранична полиция, МВР болница, изследователският център, борба с бедствия и аварии и т.н. (дейности, които също подлежат на оптимизиране). От тези 600 мил., не съм сигурен, но не повече от 50 до 100 се падат на ГДБОП, останалите за полицията. Или с други думи 500 мил., които в огромната си част са за заплати (без осигуровки). Според ационалният бюджет около 2 млрд. лв са приходите от данъка на физическите лица. Моето предложение е 1/4 от този данък да остава в общините и тяхна отговорност да е осигуряването на полицията на местно ниво. Ефекта ще е по-добро управление на парите, защото ще са много по-близо до ползвателя а услугата, както ще бъде и с по-добро качество самата услуга, пак защото е по-близо до хората.
Крайният ефект, ще е реално децантрализиране, без да влия пряко върху националният бюджет (е да, няма да имат начин да ги крадат от горе, а от долу ще им е много по-трудно, но това мен не ме бърка), само дето вместо субсидия се отпуска деректно от данъка на хората. Ще кажете, ама така едни по-бедни общини няма да могат да изпълнят задълженията си, ами тук идва ролята на държавата, нека да помогне, но по този начи, ще трябва да помогне на 5-10-30 общини, но останалите ще се справят и няма да чакат на държавата.


Тагове:   МВР,   бюджет,   Аман,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanrog
Категория: Политика
Прочетен: 12404
Постинги: 2
Коментари: 3
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930